#a1d077


Eind vorig jaar lanceerde De Lovie vzw een oproep tot crowdfunding voor het herstel van een uniek schilderij. Het gaat om een portret van mevrouw Van Renynghe, een van de grondleggers van het kasteelpark De Lovie. Het bijzonder erfgoedobject is een getuige van de rijke geschiedenis van het park en haar omgeving. De eerste oproep zorgde voor een aantal hele mooie giften waardoor kunstrestaurateur Frederik Cnockaert al een start kan maken. Een bijkomende oproep is echter nodig om de volledige restauratie te voorzien. De Lovie vzw wil het schilderij van mevr. Van Renynghe in glorie herstellen en opnieuw een ereplaats in het kasteel geven.


Het schilderij toont Marie Josèphe Béatrice Van Renynghe de Voxvrie, een dame die in de tweede helft van de 19de eeuw de bouw van het kasteel en de aanleg van het bijhorende kasteelpark De Lovie mogelijk maakte. Tot op vandaag wordt ze voor deze periode aanzien als een van de meest invloedrijke vrouwen van de streek. Zo was ze ook voor het nabijgelegen gehucht ’t Vogeltje van groot belang. Mede dankzij haar werd de bouw van het voormalig klooster van ’t Vogeltje en de bijhorende kapel en school mogelijk gemaakt.

Het portret van mevrouw Van Renynghe hing lange tijd in de klooster van ’t Vogeltje samen met nog drie andere portretten. In de jaren ’70 schonk het klooster de vier schilderijen aan het kasteel De Lovie. De drie andere schilderijen zijn portretten van Jules Van Merris (zoon van mevr. Van Renynghe), Bruno Van Merris (schoonbroer van mevr. Van Renynghe) en Joseph Van Merris (echtgenoot van mevr. Van Renynghe).  Deze schilderwerken bevinden zich in goede staat en kregen ondertussen een ereplaats op de benedenverdieping van het kasteel. Het portret van mevrouw Van Renynghe daarentegen liep grote schade op en vraagt dringend om restauratie

 

 

 

De Lovie vzw contacteerde kunstrestaurateur Frederik Cnockaert voor de restauratie en nodige expertiseverlening. Frederik Cnockaert plaatst het schilderij in zijn context en kaart het belang van de restauratie aan: “Het portret van mevr. Van Renynghe dateert uit de 2de helft van de 19de eeuw. Het is een prachtig schilderij met een grote historische waarde voor de streek. Momenteel bevindt het zich echter in een zeer slechte staat. Uit eerdere testen bleek dat de oude vernislaag er helemaal af moet om het schilderij in ere te herstellen. Niet enkel de grote scheur, maar ook de losliggende verf dient opnieuw behandeld te worden. Bovendien zit er schimmel, stof en vuil op het oude doek die de verf aantast. Hoe langer hiermee gewacht wordt hoe minder mogelijkheden er zijn om het werk in zijn oude glorie te herstellen. Het wordt een uitdaging, maar het loont de moeite om dit mooie portret te redden.”

 

 

 

 

 


Detail van de scheur                                                             

 

 

 

 

 

 


Detail van de verfschade

 

De Lovie vzw en kunstrestaurateur Frederik Cnockaert benadrukken de dringendheid van de restauratie en hopen zo snel mogelijk het schilderij te kunnen redden. De restauratiekosten worden geschat op 3000 euro. Met de eerste oproep kregen we al mooie giften, waarmee we al werk kunnen maken van het herstel van de grote scheur in het portret. Voor de verdere restauratie missen we nog 2100 euro. In het kader van de opwaardering van het kasteel en de verdere ontsluiting van het erfgoed op het kasteelpark is de restauratie van het werk écht cruciaal.

 

 

 

 

Ben jij een kunst- en erfgoedliefhebber? Wil jij De Lovie vzw helpen om dit unieke portret te laten restaureren zodat het grote publiek het binnenkort terug kan bewonderen? Aarzel dan niet om deze waardevolle oproep te steunen. Hoe groot of hoe klein ook, alle beetjes helpen.
Naast het redden van een uniek erfgoedobject kan je als schenker ook genieten van:

De bijdrage kan overgeschreven worden op het rekeningnummer BE93 7330 6246 2067 t.a.v. De Lovie vzw met de mededeling ‘Restauratie schilderij’.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site maakt gebruik van cookies